Grupa "BARUNI" osnovana je 1991. godine a u današnjem sastavu samo su Danijel Banić, Jadranko Jagarinec i Dubravko Jagarinec. Godinu dana kasnije započinje suradnja sa, danas nažalost pokojnim, gospodinom Tomislavom Ivčićem koji grupu i naziva HRVATSKI BARUNI.Ponosni na tu suradnju i ime koje imamo nastavili smo i nakon pogibije Ivčića i uporno radili sami do 1995. godine kada nas je Bog treći put doveo do Miroslava Rusa s kojim počinjemo jednu divnu suradnju. Tako smo krenuli raditi naše prve pjesme koje smo objavili u prosincu 1996. godine na albumu "Putuju oblaci".

Tada u grupu dolazi Miroslav Budanko za bubnjeve. Pjesme su brzo prihvaćene (npr. Blago onom tko rano poludi, Pada snijeg Ana, Plava balada...) pogotovo zbog urbanijeg zvuka i u nekim pjesmama buntovničkih tekstova. Početkom 1997. nastupili smo na Brodfestu sa pjesmom "Kada Sava krene prema Brodu" koja će kasnije biti i pobjednica na festivalu, a i proglašena pjesmom milenija svih Brodfesta. Također, provokativan tekst odvojio je ovu pjesmu od ostalih i to joj je dalo trajnu vrijednost, a samu grupu podiglo na jedan viši nivo.

Krajem 1997. izlazi album "Vrati se" na kojem su već prošli hitovi poput "A tebe molim vrati se", "Marisol", "Kada Sava krene prema Brodu", "Nema više moje Marijane", "Čabi čabi Abu Dabi"...

Baruni, tada sve popularniji i poznati po potpuno urbanoj glazbi, iznenađuju sve već sljedeće ljeto megahitom "Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta", pjesma je posvećena Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i uspjehu na svjetskom prvenstvu 1998.

Singl je postigao tiražu od 50 000 primjeraka za samo desetak dana. Sada smo već ponosni vlasnici jedne zlatne i jedne platinaste ploče od Croatije recordsa, u to vrijeme naše izdavačke kuće. Za snimanja ove pjesme u band je došao Zvonimir Domazet u ulozi gitariste.

Samo dva mjeseca nakon toga novi megahit, pjesma Monika, koja govori o tadašnjoj aferi Monike Lewinski i američkog predsjednika Billa Clintona. Prosinac 1998. godine i treći album je vani.

"Ulica Ilica" novi je uradak sa 10 novih pjesama, osim dvije već spomenute pjesme tu su i "Dobro mi došla stara ljubavi" "Jer ljubav nije za mene", "Nitko mene nije tjerao" ...

Početkom 1999. dobivamo nagradu po izboru čitatelja "Večernjeg lista" za najbolju grupu i primamo "Večernjakovu ružu". Tada su krenule i mnoge druge nagrade, npr. od mnogih radio stanica za najslušaniji band, našem autoru Rusu pojedinačno za neke tekstove i pjesme. Već polovicom godine primili smo zlatnu ploču za prodaju albuma.

No ni tada se nismo umorili, nego smo nastavili istim tempom i krajem godine objavili novi album nazvan "Cirkus" po istoimenoj pjesmi u kojoj smo prokomentirali aktualnu situaciju oko parlamentarnih izbora. Opet novi hitovi poput, "Neka neka", "Zaspala", "Cirkus", "Neće san na oči"...!

Nakon novih nagrada ("Večernjakova ruža za 1999." nagrada "Kor", nagrade radio stanica...) i mnogih koncerata napravili smo mali predah što se tiče novih pjesama i objavili kompilaciju "Veliki hitovi 1". Novi singl dolazi u ožujku 2001. i to pjesma "Bilo bi dobro da si kraj mene" s kojom smo nastupili na Hrvatskom radijskom festivalu i ponovo bili dobro zapaženi.

Pjesma je dobro prihvaćena i bila je najava novog stila Baruna, od sada totalno u pop zvuku. Uslijedili su paralelno i koncerti i pripremanje novih pjesama.

Krajem godine u grupu dolazi Jelena Domazet, Zvonimirova sestra, na klavijature. Novim instrumentom zaokružili smo cjelinu banda, ali i Jeleninim glasovnim mogućnostima i bojom glasa popunili prateće vokale. 2002. godine novi hit "Otkad s tobom ne spavam" i istoimeni novi album, ali u novoj diskografskoj kući, "ORFEJ".

Odlične pjesme, super aranžmani i fenomenalan omot albuma, još jednom su Barune podigli jednu ljestvicu više. Modernizirali smo zvuk, a zadržali njegovu boju te tako postali prepoznatljivi i još kvalitetniji. Album je ugledao svjetlo dana krajem svibnja 2002. no istodobno se i vratio u mrak zbog konkurencije na tržištu koja se uplašila tako dobrog projekta i uspjela, nekim tajnim i mračnim silama, srediti da albuma ne bude u prodavaonicama.

Nakon što smo otkrili prijevaru, na opće iznenađenje šefova u ORFEJU, distribuciju je preuzeo "Memfis" i tek krajem godine album dolazi u prodavaonice. Potaknuti time, i mi smo postali još jači, i početkom 2003. napravili pjesmu "Ljubav nosi tvoje ime" koju smo poslali na 7. HRF i osvojili 1. nagradu po izboru slušatelja (hvala svima koji su glasali za nas). Pjesma je postala megahit.Od prosinca 2003. u prodaji je album sa deset novih pjesama od kojih su neke već jako dobro primljene. Osim naslovne pjesme "Ljubav nosi tvoje ime" možemo se pohvaliti hitovima "Sve si mi u ovom životu", "Sve po 12 kuna" (u kojem je gost Miroslav Rus), "Zaboravi" te pjesma " Moja draga" s kojom smo nastupili na ovogodišnjem Etnofestu u Neumu!

S obzirom na uspjehe i dobro prihvaćene pjesme naš album se jako dobro prodaje tako je sada u prodaji treća naklada koju smo dopunili pjesmom sa 8. HRF-a.

Radi se o pjesmi "Nekako ću te preboljeti"! Album je vrlo brzo postigao srebrnu nakladu,a sada već i zlatnu!!! I dalje vjerni radijskom festivalu 2005. godine nastupamo sa pjesmom "O more,more" s kojom opet ulazimo u finale u na kraju zauzimamo 7. mjesto.

Godinu po godinu i stigli mi do malog jubileja!!! 15 godina od osnutka grupe i 10 godina od izlaska našeg prvog albuma,odnosno početka profesionalnog rada Baruna.
Odlučili smo osvježiti neke pjesme i pokloniti našim obožavateljima album sa našim najvećim hitovima. "Najbolje od najboljeg" naziv je kompilacije na kojoj se nalaze naša 22 najveća hita.
Neke pjesme smo obradili i napravili nove aranžmane u stilu kako danas zvuče Baruni,a neke su ostale u svojim originalnim verzijama.
Paralelno s time pripremali smo I nove pjesme,jer smo težili objaviti I album sa novmi pjesmama.

Jedna od njih je pjesma “Mene grije” s kojom smo na 10. HRF-u održanom u Trogiru,u lipnju 2006-te osvojili 1. nagradu glazbenih urednika! Ista je pjesma zauzela i vrh naše najrelevantnije top liste HR TOP20 i tamo se zadržala mjesecima. Time je nam je priskrbila i nagradu za „band godine“ te samoj sebi titulu hita godine u zabavnoj kategoriji.

Poneseni tim uspjehom, te još večom željom za novim albumom nastavljamo sa radom na novim pjesmama i početkom 2007. godine objavljujemo pjesmu „Kao nekad“ koju smo poslali na 11. HRF,što se pokazalo pravim potezom. Ovaj puta ponovili smo uspjeh od prije 4 godine,te ponovo osvojili 1. nagradu publike!

Nakon punih deset godina odlučili smo se pojaviti na festivalu „Zlatne žice Slavonije“ u Požegi. Nastupili smo sa pjesmom „Ja se učim živjeti bez tebe“ koja je, također kao i svojedobno pjesma „Kao nekad“, zasjela na prvo mjesto HR TOP 20 te držala vodeću poziciju više od tri mjeseca.
Hit po hit, pokazalo se da smo na dobrom putu, te smo uspjeli završiti album  „Svanut će jutro puno ljubavi“ nazvan po istoimenoj pjesmi koju smo poslali na 12. HRF.
 
Pokazalo se to odličnim potezom, jer smo na tom festivalu održanom u Opatiji, osvojili grand prix!!!!
Od tada su zaredali mnogi novi uspjesi. Osvojili smo drugu nagradu na festivalu "Zlatne žice Slavonije, Požega 2008." s pjesmom "Ja se učim živjeti bez tebe", te novim singlovima "Uzmi sve" i "Draga" dugo držali prvu poziciju na HRTOP20. To nam je donijelo i novo priznanje početkom 2009. godine. Naime, proglašeni smo za band godine u kategoriji zabavne glazbe.
A u 2009. godini, kada postajemo punoljetni, nismo se ni nadali da ćemo na nekom festivalu biti debitanti. Miroslav Rus ponovo je izvukao hit iz rukava, te smo odlučili nastupiti na festivalu "Split 2009".  Pjesma "Dušo moja nije meni lako" vrlo brzo je osvojila publiku i postala još jedan naš hit, kojeg smo popratili i dobrim spotom u režiji Mile Ostovića.
 
U želji da napravimo neki novi korak došli smo na ideju da bi mogli snimiti jedan dobar duet. Odluka je pala na grupu ET. Pjesma "Sve il' ništa", koju je skladao Boytronic, aranžirana je prema stilu Baruna i ET-a, što je možda izgledalo nespojivo. No, napravili smo dobar hit kojeg su mnogi prepoznali, te smo odlučili ponoviti nastup na splitskom festivalu. I bio je to dobar potez, jer publika je odmah zapazila pjesmu i vrlo brzo smo počeli zauzimati vrhove top lista.